Lugoj

Aspect de toamna si totusi Ziua de Craciun

0 voturi
Autor: TURISTA, 29 Decembrie 2011
O experiență de:
Vizualizări: 3056
aranjamente pentru craciun CRACIUN 2011

In ziua de 24 Decembrie in jurul orei 15 dupa ce am terminat treburile zilnice si in special pregatirile pentru ziua de CRACIUN ,in treacat am vazut la televizor anumite interviuri si anume: intrebarea era "Ce se sarbatoreste la Craciun? Sau ce diferenta este intre Craciun si Pasti?, Spre marea mea surprindere am constatat ca nu se cunosc nici cele mai populare mituri si legende care stau la baza acestor sarbatori religioase dar cu conotatii deosebite in viata de zi cu zi.(chiar batranii care au trait tot timpul cu frica de dumnezeu nu stiau).
Ca la multe alte popoare si la romani, batranii (mosii) s-au bucurat de multa stima si respect, mai ales in vechime.
Respectul fata de acestia s-a pastrat si dupa moartea lor, intr-o asemenea masura incat unii dintre ei au devenit un fel de semizei a caror memorie a ramas nestearsa in memoria colectiva. Un astfel de erou batran si celebru este si Craciun, pastorul mitic, a carui legenda a fuzionat foarte frumos cu mitul Nasterii Domnului.
Legenda spune ca, fara acordul sotului care era un cioban rau, Craciuneasa o primeste pe Fecioara Maria sa nasca , oferindu-i adapost in grajd. Afland acest lucru, Craciun se infurie si ii taie mainile, dar Maica Domnului i le lipeste la loc.
Minunea il converteste pe Craciun la crestinism. De bucurie ca nevasta sa a scapat nevatamata de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din trunchiuri de brad in curtea lui si joaca o hora cu toate slugile lui.
Dupa joc, Craciun imparte sfintei familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smantana.
De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant, care aduce de ziua nasterii lui Isus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi in staul noului Mesia.
Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat in colinde.
Dupa ce am facut aceasta introducere a review-ului despre craciun, nu stiu dar parca tot nu credeam ca masa larga a populatiei nu cunostea aceasta semnificatie,am lasat totul si am plecat pentru o ora in orasul meu Lugoj unde am descoperit Lugojul toamna si totusi ziua de ajunul Craciunului. Mergeam pe drum si imi venea si mie sa intreb lumea ce semnifica sarbatoarea de Craciun dar desigur nu aveam aceasta competenta si m-am multumit cu a face niste poze in care sa expun Lugojul toamna si impodobirile de Craciun. Intoarsa acasa pe langa ce cunosteam eu m-am mai documentat si pe langa pozele care vi le expun ,vreau sa mai dau si niste informatii despre frumoasa sarbatoare de Craciun.
In primul rand vreau sa va expun care sunt simbolurile craciunului si ce reprezinta fiecare :
- Lumanarile, flacara: = vara, caldura, paradisul, sfarsitul intunericului, Hanuka evreilor
- Pomul = viata eterna, copacul din Paradis (simbol pagan)
- Merele - marul din Eden
- Mos Craciun = Sfantul Nicolae sau o alta zeitate (pagana)
- Vascul = pace, sarut
- Spiridusii = aranjamente pentru craciun spirite bune din traditia pagana.
Termenul de "mos" indica virsta zeului adorat, care trebuie sa moara si sa renasca impreuna cu timpul calendaristic. Peste sarbatoarea autohtona a Craciunului s-au suprapus Saturnaliile romane (la inceputul mileniului 1 i.H. zeul Saturn se celebra intre 17 si 23 decembrie). In satele de pe Valea Muresului, Craciunul este inca legat de anumite credinte populare care se pastreaza si in prezent, iar obiceiul de a oferi daruri isi are originile intr-o legenda pe care numai batrinii o mai cunosc
Craciunul nu a fost intotdeauna asa cum il vedem acum. De altfel, el a devenit sarbatoare legala abia in secolul al XIX-lea. Nu au existat nici brazi si nici Mos Craciun dintotdeauna. Si nici macar colinde... Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Craciun, colindatul, era pe vremuri interzis
Cu privire la colinde este o legenda care spune ca in 1818 un ajutor de preot austriac a fost anuntat cu o zi inaintea Craciunului ca orga bisericii sale s-a stricat si nu poate fi reparata pentru slujba de Craciun ,acesta fiind foarte trist s-a apucat sa scrie trei piese care sa fie cantate de cor ,acompaniat la chitara.
Una dintre ele era "Silent Night, Holy Night", care astazi este cintata in peste 180 de limbi de milioane de persoane.
In bisericile finlandeze nu se canta niciodata imnul national. In 24 decembrie, exact la ora 12, de pe balconul primariei, un reprezentant al orasului proclama "pacea de Craciun". Aceasta inseamna ca de la timpul proclamarii pacii si pana la Boboteaza celor care tulbura pacea li se aplica pedepse severe.

In Ungaria Nasterea lui Iisus, Craciunul (25 decembrie) este cea mai mare sarbatoare a crestinilor.
Potrivit papei Iuliu I, Craciunul s-a sarbatorit pentru prima zi in Roma in jurul anului 337, si de aici s-a raspandit obiceiul in Siria, la Constantinopol. In doar cateva zeci de ani, obiceiul s-a extins asupra intregii lumi crestinesti.
Desi atentia tuturor se indreapta spre ziua de 25 decembrie ziua nasterii lui Iisus,
nu este de neglijat si ziua de 24 decembrie care are si ea legenda ei. Tot in acele interviuri vazute la televizor am auzit ca cineva spunea ca la Craciun este sf. Vasile poate confuzia venea de la faptul ca in bisericile ortodoxe in ziua de 24 decembrie in ajunul Craciunului se savarseste liturghia Sf. Vasile cel Mare.Aceasta liturghie se savarseste de 10 ori pe an ,in rest savarsindu-se liturghia sf.Ioan Gura de Aur, exceptie facand zilele aliturgice si zilele din Postul Mare in care se oficiaza Liturghia Darurilor mai inainte sfintite.
In ziua de 24 decembrie se pomeneste sf. Eugenia care are o frumoasa legenda .
Sfanta Eugenia era originara din Roma. Parintii ei, Filip si Eugenia, primind de la imparat o inalta dregatorie, au plecat in Alexandria, cu fiica lor. Pe cand erau in Alexandria, fiica lor Eugenia si-a parasit pe ascuns parintii. S-a imbracat barbateste a luat cu ea doua slujnice si intr-o noapte, a fugit de-acasa. S-a dus la un episcop si a primit de la el sfantul botez. Si-a tuns parul capului, s-a numit Eugeniu aranjamente pentru craciun si foarte de dimineata s-a dus in graba la o manastire. Acolo a trait in osteneli, in nevointe, in trude, in privegheri de toata noaptea si a savarsit toata virtutea. Stralucea ca un mare luminator, asa ca fratii l-au rugat sa le fie staret. Nu voia, dar silit de cuvintele si de dragostea lor a primit. Si asa, nu cuvantul ci fapta a aratat tuturor pe Eugeniu mare si prea stralucit. Chipul lui ii atragea pe toti. Cum atrage magnetul fierul, asa atragea pe toti, ca sa se desfateze de vederea faptelor lui bune. Dar o femeie Melantia, neagra la suflet, cum ii era numele, venita cu poporul ca sa se inchine la manastire, s-a indragostit nebuneste de chipul frumos al lui Eugeniu. Si s-a facut ca e bolnava de o boala indelungata si l-a rugat pe Eugeniu sa-i ingaduie sa-i spuna boala numai lui indeosebi, ca altfel nu se poate vindeca. Melantia graind cu lacrimi si cu cuvintele ei inselatoare i-a miscat inima lui Eugeniu. Curat la inima fiind, a primit-o, fara sa-si dea seama de viclenia ei. Cand s-a gasit singura cu staretul, taciunele desfranarii a aprins si mai mult inima Melantiei spre dragoste. Si ca un orb, care-si pierde lumina ochilor, aprinsa de patima, a cautat sa aduca ocara lui Eugeniu, dar pentru ca nu si-a ajuns scopul, Melantia s-a dus la prefectul orasului, tatal Eugeniei, si a facut plangere, ca in cutare manastire staretul inseala cu cuvinte viclene pe femeile cinstite si ca desfranatul a indraznit sa o necinsteasca chiar si pe ea. Cand prefectul a auzit acestea s-a umplut indata de manie si a trimis in graba la manastire sa aduca pe Eugeniu, staretul manastirii, si pe monahi. Sa-i aduca legati ca pe niste oameni vinovati, inchinatori mincinosi si facatori de rele, sa se infatiseze inaintea scaunului sau de judecata si sa dea socoteala de faptele lor. Si s-au infatisat partile la judecata. A inceput sa graiasca Melantia. A acoperit cu ocari pe dumnezeiescul staret; l-a batjocorit si l-a defaimat cat a vrut. Striga, si arata cu degetul pe staret prietenilor, il facea ticalos, iar pe monahii de sub ascultarea lui, stricati. Cu glas mare a strigat si a zis: "Ascultati-ma toti, ca va spun adevarul!" Cat este de mare rabdarea Ta, Doamne Atotputernice!
Atunci Eugenia si-a rupt hainele de pe ea si a aratat celor de fata priveliste infricosatoare si ne mai vazuta. Apoi a grait cu indraznire tuturor: "Se cuvine ca noi calugarii sa suferim, cu multumire, ocarile, batjocura si chinuirea trupului. Dar pentru ca sa nu se faca de batjocura haina calugareasca iata va spun ca sunt femeie; sunt fiica judecatorului. Judecatorul este preaiubitul mea tata. Sotia lui e mama mea. Acestia de langa mine mi-s frati, nu-i numesc robi".
Toti au ramas incremeniti de cuvintele Eugeniei. Oricine va fi cuprins de uimire cand va afla cum a pedepsit-o Dumnezeu pe Melantia. Pe cand era inca la Judecata foc a cazut din cer peste casa ei si a ars pana la temelie.
Zguduit de cele petrecute, tatal Eugeniei a parasit toata marirea, bogatia si desfatarea vietii si s-a botezat. A ajuns pastor credinciosilor din Alexandria, si-a sfarsit viata muceniceste, omorat de sabiile necredinciosilor, si a zburat cu bucurie la cerestile locasuri.
Dupa savarsirea tatalui ei, mama ei impreuna cu ea au parasit Alexandria, tara cea straina, si manate de dor s-au dus sa locuiasca in Roma, patria lor. Atunci a dat porunca imparatul ca toti crestinii sa jertfeasca idolilor, de nu, sa moara. Eugenia, care stralucea inaintea tuturora, ca era aprinsa de dragoste pentru Hristos, a fost legata cu o piatra grea si aruncata in apa, dar a scapat nevatamata cu minune. Pentru aceea i s-a taiat capul cu sabia si a zburat cu bucurie spre Hristos, doritul ei Mire.Desi povestea acestei sfinte s-a terminat pentru noi tragic pentru ea, care a trait intr-o permanenta ispita s-a terminat cu bine (metaforic vorbind intrucat a ajuns la Isus caruia si-a inchinat intreaga viata).
Explicarea acestor legende sper ca nu v-au plictisit (desi ele sunt mult mai multe) eu doar am vrut sa explic ca sarbatoarea craciunului nu este numai distractie si imbuibare ci si meditare si dupa cum spunea cineva ca este intocmirea bilantului a ceea ce ai facut in decursul unui an.As vrea sa inchei cu versurile unui colind care spune
E sarbatoare si e joc in casa ta acum
Dar nu uita romane ,de Craciun sa fi mai bun.
Si cu un proverb care spune:

"Oamenii fericiti sunt buni
Dar nu toti cei buni sunt fericiti."

Va doresc un Craciun fericit si un An Nou cu multa sanatate.(de unde deriva toate) Cu stima si respect Rodica Blagoe (TURISTA
PS.pentru descretirea fruntilor am gasit un mic filmulet pe youtube care mi-a placut.
aranjamente pentru craciun

aranjamente pentru craciun

aranjamente pentru craciun

aranjamente pentru craciun

aranjamente pentru craciun

aranjamente pentru craciun

aranjamente pentru craciun

aranjamente pentru craciun

aranjamente pentru craciun

aranjamente pentru craciun

aranjamente pentru craciun

aranjamente pentru craciun

pregatire de craciun la mine acasa

pregatire de craciun la mine acasa

pregatire de craciun la mine acasa

pregatire de craciun la mine acasa

pregatire de craciun la mine acasa

pregatire de craciun la mine acasa

pregatire de craciun la mine acasa

pregatire de craciun la mine acasa

presepe achizitionat de la Verona de la expozitie

presepe achizitionat de la Verona de la expozitie

pregatire de craciun la mine acasa

pregatire de craciun la mine acasa

90 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (3)

 
30 Decembrie 2011

Multumim pentru urari si va doresc sa aveti un " AN NOU FERICIT", sanatate multa si bani cat sa puteti faceti calatoriile pe care le visati.

 
30 Decembrie 2011

Multumesc,a-ti pus punctul pe "i " imi doresc o calatorie in Ierusalim si s-ar putea sa o realizez pri n luna martie 2012,daca sanatatea si bugetul mi-o v-a permite.

 
8 Ianuarie 2012

Plecand de la ideea pozelor dvs. cu orasul pregatit de Sarbatori, am postat si eu cateva imagini cu Parcul Cismigiu impodobit. Le puteti vedea aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.com/

Ai fost în Lugoj?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.