Lugoj

Ce se mai poate vedea in Lugoj partea-a II-a

1 voturi
Autor: TURISTA, 23 August 2011
Vizualizări: 4146
Biserica Invierea Domnului lugoj In LUGOJ se mai pot vedea multe cum ar fi:

• Biserica ortodoxa cu hramul "Invierea Domnului"
In data de 05. 07.2009 a avut loc in Lugoj un eveniment unic prin tarnosirea bisericii"Invierea Domnului"de pe strada caransebesului.Tarnosirea bisericii este un act liturgic prin care se pun Sfintele moaste in Masa Sfantului Altar.Este un eveniment prin care se atribuie bisericii autoritatea de locas sfant ,in care se poate face sfanta liturghie.Constructia acestui locas de cult are o suprafata de 27X27 de metri si o inaltime de 36,8 metri.Constructia bisericii inceputa in anul 1993 a fost realizata dupa schitele arhitectului Adrian Borcanescu .Este facuta in forma de cruce greaca avand o cupola centrala si patru turnuri -clopotnite asezate simetric,in jurul cupoloei.Edificiu are un demisol (in care se afla un paraclis,sala de sedinte,doua camere de oaspeti cu bucatarie si baie,un balcon exterior ,fiind inconjurat de o curte engleza.)
• Biserica romano catolica
Istoricul bisericii coboară cu trei secole în urmă, când pe data de 7 mai 1718, gardianul Mănăstirii Minoriţilor din Arad, Pater Gabriel Gail a început demersurile pentru formarea unei comunităţi catolice la Lugoj, cu încuviinţarea guvernatorului Florimund Mercy şi a episcopului Ladislau Nadasdy.
La 14 iunie 1733 a fost pusă piatra de temelie a bisericii cu hramul Sfintei Treimi, iar doi ani mai târziu, aici se oficia prima Sfântă Liturghie.
Ceasul din turn a fost instalat de către ceasornicarul Josef Spindler la 28 mai 1829 şi a bătut prima oară la ora 12. Orga actuală a fost construită în 1926 de firma Wegenstein, iar prima electrificare s-a făcut în 1928. Cele patru clopote actuale, turnate la Arad de către meşterul Ferdinand Honig şi fiii, au fost sfinţite la 20 octombrie 1928.
Între 1932-33 a avut loc prima mare renovare, în urma căreia au fost adăugate cele două turnuleţe dinspre stradă. Clopotele au fost electrificate în 1974, iar în 1975 s-a făcut ultima renovare interioară.
• Biserica ucraineana
Comunitatea ucraineană din Banat, aşezată în citeva sate din zona Lugojului, a Caransebeşului şi Aradului, s-a constituit îndeosebi între anii 1908-1918 prin colonizarea unor domenii latifundiare, scoase la vânzare de către proprietarii lor nemţi şi unguri, situate în partea de sud a Imperiului Austro-Ungar de atunci. Coloniştii ucraineni care şi-au cumpărat loturi de pămant proveneau din zonele muntoase şi sărace ale Transcarpatiei, din localităţile situate în dreapta Tisei, iar alţii, în număr mai mic, din zona huţulă a Bucovinei. Exodul lor a continuat şi după 1918. După anul 1970 numeroşi etnici ucraineni din satele maramureşene şi bucovinene cumpăra gospodăriile nemţilor emigraţi, populand numeroase localităţi care devin majoritar ucrainene (Pogăneşti, Dragomireşti, Ştiuca, Remetea Mica, Barsana etc).

• Biserica baptista "Harul"
Biserica Baptistă din Lugoj a luat fiintă în noiembrie 1910, fiind fondată din credinciosii baptisti veniti în localitate pentru satisfacerea stagiului militar. Cel care a adus prima dată pe plaiurile Lugojului credinta baptistă a fost Achim Ripan din comuna Pogănesti, un om care a fost botezat în 1910 de către predicatorul Man în Gladna Română. Deşii nu stia sa citeasca, el purta întotdeauna cu Biserica Invierea Domnului lugoj el un Nou Testament pe care îl dadea altora sa-l citeasca Venea des la Lugoj cu treburi gospodaresti, dar folosea fiecare prilej pentru a discuta cu oamenii despre credinţa lui. Acelasi lucru îl facea si în Poganeşti, motiv pentru care preotul satului l-a declarat Antichrist dorind sa-l împuşte. Printre cei cu care Achim Ripan a discutat a fost si Gheorghe Ciorogaru, zis Golumbu, din strada Closca nr. 6, care ascultand Cuvantul si-a deschis inima pentru Dumnezeu şi şi-a pus la dispozţie casa spre a fi loc de adunare.
• Muzeul de Istorie si Etnografie
Cladirea a fost construita intre anii 1898 - 1899 ,cu o9 fatada impunatoare ornata cu mult gust si rafinament in stilo baroc. Ataqt luminatoarele semicirculare de deasupra usilor si vitrinelor ,cat si balconul,dispun de o feronerie ampla .Frontonul este format dintr-o cornisa triunghiulara,avand in centru un stup de albine impresurat de frunze late de acant.In centrul acoperisului se ridica un trunchi de piramida ,iar deasupra o mica cupoloa ce se termina cu un fel de fanion,ce ne aminteste de castelele feudale.
De aproape sase ani, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Lugoj se află într-o restaurare fără sfârşit . În tot acest timp, toată istoria Lugojului este înghesuită într-o cămăruţă la Galeria Pro-Arte, unde zac aruncate zeci de piese de o valoare deosebită.(pacat)
• Diverse alte obiective reprezentand statui ale oamenilor de valooare care s-au nascut sau au trecut prin Lugoj aducandu-si aportul la dezvoltarea acestui mic oras pe toate planurile.
În 1778, ca urmare a încorporarii Banatului la Ungaria, Lugojul a devenit reşedinţa comitatului Caraş, iar în 1795 Lugojul roman şi Lugojul german s-au unificat. Eftimie Murgu s-a stabilit la Lugoj în 1841, iar în iunie 1848 a prezidat a doua Adunare nationala a romanilor din Banat de pe Campia Libertatii din Lugoj, în cadrul careia s-au exprimat postulatele de ordin naţional ale românilor bănăţeni din Revoluţia Paşoptistă, a cărei centru a fost Lugojul. Prin rezoluţia imperială de la 12 decembrie 1850, Lugojul a devenit reşedinţa Episcopiei Greco-Catolice din Banat. Lugojul a fost reşedinţa comitatului Caraş-Severin din 1881 până în 1925, când în urma noii organizări administrativ-teritoriale din România a fost creat judeţul Caraş şi judeţul Severin, cel din urmă cu reşedinţa la Lugoj până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.
• Ion Vidu s-a născut la 17 decembrie (stil vechi) 1863, în localitatea Mânerău, din judeţul Arad. A fost compozitor si dirijor, "un maestru al muzicii corale românesti", cum îl numeste biograful său principal, muzicologul Viorel Cosma. A predat muzica la Arad si în împrejurimi, între anii 1881 - 1883 şi 1884 - 1888, precum si în Lugoj, la Liceul Coriolan Brediceanu Pe lânga catedră a desfasurat o vastă si prodigioasa activitate de creatie, de dirijor al "Reuniunii române de cântări si muzică" din Lugoj, publicist si animator, în această ultimă calitate detine si functia de presedinte al Asociaţiei corurilor si fanfarelor române din Banat (1922 - 1931). In creatiile sale la loc de cinste este muzica corala religioasa.Nu exista duminica ca in bisericiloe din Lugoj sa nu7 se asculte Biserica ucraineana (vazuta din partea stanga) in cadrul liturghiilor macar o priceasna scrisa de Ion Vidu care cu pietatea cuvenita a compus aceste melodii si le-a pus pe altarul Bisericii poporului roman,intru marirea lui Dumnezeu sustinand ,astfel flacara credintei pururea aprinsa in inima acestui popor.
• Coriolan Brediceanu s-a născut la Lugoj şi este fiu al meşterului săpunar Vasile Brediceanu , Studiile primare le-a făcut la Lugoj cu dascălii Vasile Nicolescu şi Ştefan Lipovan. A făcut liceul la Beiuş, după care a urmat universităţile din Bratislava şi Budapesta, obţinând diploma de avocat la 3 ianuarie 1874. Odată terminate studiile se întoarce la Lugoj unde se stabileşte definitv până la sfârşitul vieţii. Aici deschide un cabinet de avocatură şi în scurt timp se remarcă pentru modul în care ia partea ţărănimii în procese pe care cei mai mulţi avocaţi refuzau să le preia. Brediceanu este cel care l-a sprijinit şi finanţat pe Traian Vuia în studiile şi proiectele sale, care au culminat cu inventarea primului aeroplan românesc
• Traian Grozavescu (1895 - 1927) a fost un tenor român născut la Lugoj, judeţul Timis. A urmat Facultatea de Drept la Budapesta unde începe în 1914 şi cursurile Academiei de Muzică. Debutează la Cluj în 1919 unde obţine succes după succes. Pleacă la Viena în martie 1923 şi cu vocea sa excepţională este pe rând angajat de Operele din Viena, Budapesta, Berlin.Dupa faima avuta pe marile scene ale lumii Traian Grozavescu pe data de 23 februarie 1927 s-a intors in orasul sau natal dar nu pentru a mai canta si a ne incanta ci pentru a-si gasi linistea de veci in cimitirul ortodox din Lugoj unde a fost depus in urma decesului provocat intr-un acces de gelozie de catre sotia sa Nelly care i-a curmat viata cu un glonte de revolver.Teatrul Municipal din Lugoj poartă numele tenorului, aici organizându-se si Concursul Internaţional de canto "Traian Grozăvescu.
• Filaret Barbu compozitor roman nascut la Lugoj dupa ce îşi începe studiile muzicale aici (1919-1920) şi Caransebeş (1921-1922), îşi definitivează educaţia muzicală la Viena. Prima parte a activităţii sale profesionale este legată de oraşul Lugoj, unde este profesor de muzică (1926-1928) şi dirijor al Reuniunii române de muzică şi cântări . Plasandu-se în continuarea bogatei tradiţii corale din Banat şi Transilvania, Filaret Barbu a realizat numeroase prelucrări de folclor, corurile (Duruiana, Lugojana nouă etc.) şi muzica sa vocală, bazându-se în principal pe valorificarea inspiraţiei folclorice.
• Desigur ar mai fi multe de spus dar pentru moment ma opresc aici dorind ca vizitand acest rewiev sa va faceti o imagine (sper placuta ) despre acest mic oras de pe harta tarii incarcat de atata istorie si spirit cultural.
Biserica Invierea Domnului lugoj

Biserica Invierea Domnului lugoj

Biserica Invierea Domnului lugoj

Biserica Invierea Domnului lugoj

Biserica ucraineana (vazuta din partea stanga)

Biserica ucraineana (vazuta din partea stanga)

Cladirea vechii prefecturi in fata cu monumentuli eroilor romani din primul razboi mondial

Cladirea vechii prefecturi in fata cu monumentuli eroilor romani din primul razboi mondial

Cladirea vechii prefecturi in fata cu monumentuli eroilor romani din primul razboi mondial

Cladirea vechii prefecturi in fata cu monumentuli eroilor romani din primul razboi mondial

statuie Eftimie Murgu

statuie Eftimie Murgu

statuie Eftimie Murgu

statuie Eftimie Murgu

statuie Eftimie Murgu

statuie Eftimie Murgu

statuie Filaret Barbu postata in fata scolii de muzica Lugoj

statuie Filaret Barbu postata in fata scolii de muzica Lugoj

statuie Filaret Barbu postata in fata scolii de muzica Lugoj

statuie Filaret Barbu postata in fata scolii de muzica Lugoj

statuie Filaret Barbu postata in fata scolii de muzica Lugoj

statuie Filaret Barbu postata in fata scolii de muzica Lugoj

104 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (3)

 
23 August 2011

Cati locuitori sunt acum in Lugoj? Nu-s cam multe biserici pe acolo?

 
23 August 2011

Locuitori in Lugoj sunt in jur de 50000-55000 dar acum moda a devenit ca fiecare preot cu biserica lui (intrebarea mai buna era cati preoti sunt in Lugoj?)...........am glumit
Daca vi se par cam multe biserici sa stiti ca mai sunt insa nu le-am expus eu pe toate

 
4 Octombrie 2013
popovici

Lugojul estecu mult mai frumos . pozele acestea nu reprezinta deloc orasul, aici inca mai pluteste aerul de provincie imperial de la sf.sec XiX.

Ai fost în Lugoj?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.