Mont-St-Michel

Informații turistice generale

Mont Saint Michel este o insulita aflata pe lista UNESCO de patrimoniu mondial si reprezinta cea mai spectaculoasa imagine a Frantei. Ridicandu-se din mare, rocile inconjurate de ziduri si bastioane sustin o abatie ce pare mai degraba a fi un castel fortificat. Muntele Saint Michel este una dintre cele mai populare atractii turistice din Franta care aduna anual peste 3 milioane de vizitatori, urmand dupa Paris si Versailles.


Locatia Muntelui Saint Michel

Insula este situata in nord-vestul Frantei, in Golful Saint Malo, cu deschidere la Marea Manecii. Mont Saint Michel se afla la limita dintre Bretania si Normandia, avand o suprafata de 900 mp si o inaltime de 78 m. Pe insula se afla un sat de aproximativ 50 de locuitori si o manastire fortificata, simbol al rezistentei franceze .



Mareele de la Mont Saint Michel

Mareea Canalului Englez are variatii foarte mari, cele mai mari maree din Europa putand fi observate aici, mai ales in lunile aprilie si septembrie. In timpul refluxului se poate merge in jurul insulei- desi acest lucru este interzis putand fi periculos -, in timp ce la flux apa acopera si parcarea de la poalele manastirii, mai putin digul-sosea care aduce turistii direct la poalele cetatii. Pentru a stii exact programul mareelor va sfatuim sa consultati site-ul oficial al insulei : www.ot-montsaintmichel.com .
Mareele depind de atractia Lunii, care ridica suprafata apelor si de configuratia tarmurilor , asa cum sunt cele ale Golfului Mont Saint Michel , care accentueaza amplitudinea mareelor. Cu ocazia Lunii pline, atractia este maxima si la fel si mareea. In aceste momente marea parcurge peste 15 km, de doua ori pe zi, un spectacol natural pe cat de minunat pe atat de periculos pentru cei ce se aventureaza fara sa respecte indicatiile precise ale zonei si devin victime ale apelor sau ale nisipurilor miscatoare. Vicor Hugo povestea despre mareea de la Muntele Saint Michel ca are viteza unui cal in galop - ceea ce nu este adevarat, dar viteza apelor este impresionanta



Innisiparea si proiectul de restaurare a zonei Muntelui Saint Michel

Muntele Saint Michel se afla in mijlocul unui bazin de 40 000 de hectare, traversat de 3 rauri- Couesnon, See si Selune-, "spalat "de doua ori pe zi de maree.
In urma construirii drumului inaltat care leaga uscatul de insula, fenomenul natural de innisipare a bazinului Muntelui Saint Michel s-a amplificat: anual, peste 1 milion de metrii cubi de sedimente , echivalentul a 100.000 de camioane incarcate, se acumuleaza in golf. Acest fenomen transforma insula intr-o peninsula.

In anul 2007 a fost lansat un proiect pentru denisiparea golfului, unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen din lume . Acest proiect va reface mediul initial , maritim si majestuos al golfului Mont Saint Michel si va fi finalizat in anul 2012.


Specialitati culinare si cazare la Mont Saint Michel

Apele de aici sunt foarte bogate in crustacee, scoici si pesti.Pe coasta normanda gasim scoicile Saint-Jacques , melcii de mare Grandville si, mai in larg, homarii Insulelor Chausey, a caror pescuire este sever reglementata, rezervata doar unor pescari locali. Zona portului breton Cancale este specializata pentru stridii si pentru cresterea scoicilor.

Restaurantul cel mai cunoscut din zona este Pensiunea Mama Poulard - L`Auberge de la Mere Poulard -, care a fost deschisa in anul 1888 de catre celebra bucatareasa Anette Poulard, in centrul cetatii medievale de la Muntele Saint Michel .

Deschisa tot timpul anului, pensiunea este pe langa un loc de cazare si un restaurant minunat si, de asemenea, are un bar cu o minunata priveliste panoramica. De asemenea, aici exista si o scoala de bucatarie. Puteti incerca specialitatile locale : omleta traditionala, mielul de pajiste sarata , homarul breton, pestii si crustaceele golfului.

Pentru cazare puteti folosi site-ul oficial al Muntelui Saint Michel, existand posibilitatea sa stati in interiorul cetatii sau , mai ieftin in zonele din apropiere – 2-4 km distanta de insula. Unele hoteluri va ofera o perspectiva minunata asupra insulei. In zona exista si un camping.



Legenda intemeierii abatiei de la Mont Saint Michel

Conform legendei, intr-o noapte de octombrie a anului 708 arhanghelul Sf. Mihail i s-a aratat din nou lui Aubert , episcopul de la Avranches poruncindu-i sa construiasca o manastire pe muntele Tombe, o insula de granit in mijlocul golfului. Pentru ca nu era prima oara cand ii transmitea fara succes acest mesaj, Sf Mihail si-a pus degetul pe capul episcopului, marcandu-l astfel pentru totdeauna. Episcopul a hotarat sa inceapa constructia, dar nu puteau datorita unei pietre de dimensiuni mari, pe care nimeni nu o putea da la o parte. Se spunea ca era pusa acolo de Satana. Dupa modelul legendei regelui Arthur si a sabiei Excalibur, piatra a fost mutata de un copil prin puterea inocentei sale, permitand astfel constructorilor sa isi inceapa lucrul.

Episcopul Aubert a organizat aici comunitatea de calugari, 12 la numar initial si tot legenda spune ca acest munte era locul preferat al Sfanului Arhanghel Mihail. Aubert a ridicat si o capela inchinata Sfantului Petru, in care a fost ulterior ingropat. Multe miracole au urmat anului 708. Arhiepiscopul a urmat exeplul Monte Gargano de pe coasta din sudul Italiei. Aubert a obtinut o parte din moastele din Monte Gargano, astfel mont St Michel devenind un loc de pelerinaj. La fel ca si in timpuri medievale, astazi pelerinii vin in grupuri mari la aceasta manastire.


Istoria Muntelui Saint Michel


De la manastire la inchisoare de stat

In secolul X , ducii Normandiei au construit o noua biserica, iar in anul 966 ordinul calugarilor benedictini s-a stabilit la Muntele care de acum inainte va fi cunoscut ca Muntele Saint Michel.

 

Sub impulsul acestora abatia romana s-a consolidat in secolul XI , iar lucrarile au durat peste 60 de ani.

 

In anul 1066, ducele Normandiei William , inainte de a pleca spre Anglia pentru a o cuceri - ii fusese lasata de catre varul sau Eduard - s-a rugat la Muntele Saint Michel . Insa nu doar William a venit sa isi gaseasca sprijinul divin aici, ci multi alti pelerini, de-alungul anilor pana in zilele noastre.


Partial distrusa de un incendiu, abatia a fost reconstruita cu ajutorul regelui Filip al II-lea ( Auguste ) la inceputul secolului XIII. Incepand de acum pana in secolul XV toate lucrarile se incadreaza in stilul gotic, mult mai inalt, mai elegant , cu frumoase dantelarii de piatra.

 

Toata Europa venea in pelerinaj la acest munte, numit Minunea Occidentului, aceasta fiind epoca de aur a insulei.

 

In timpul secolului XV , in perioada Razboiului de 100 de Ani, dintre regalitatea engleza si cea franceza, cei 110 cavaleri ai Muntelui Saint Michel au avut un rol important in istoria insulei, ajutati de pozitia strategica si de mareele puternice. Asediul a durat 30 de ani. In cinstea acestor viteji , regele Ludovic al XI-lea a creat ordinul cavalerilor Sfantului MIhail. Atacata fara incetare , dar niciodata cucerita , insula Mont Saint Michel devine simbolul rezistentei nationale franceze.

 

La 5 ani dupa infiintarea ordinului regele Ludovic al XI-lea a inceput sa ii aduca aici pe rivalii sai politici pentru a-i inchide intr-o cusca de fier. In timp , Mont Saint Michel a devenit o Bastilie a marilor, o inchisoare temuta, de unde nimeni nu reusea sa evadeze.

 

Insa abatia a intrat intr-un declin , iar in timpul revolutiei de 1789 au disparut si ultimii calugari de aici, iar manastirea a devenit o inchisoare impotriva preotilor refractari noului regim. In timpul imparatului Napoleon , Saint Michel devine, din anul 1811 inchisoare de stat, loc care a incarcerat zeci de mii de oameni. In timpul Restauratiei Muntele Saint Michel a primit numele de Casa de Forta si de Corectie. Aceasta situatie a durat pana in timpul domniei lui Napoleon al III-lea, care o desfiinteaza.


Renasterea insulei Mont Saint Michel

In anul 1874 insula este clasificata Monument istoric de catre statul francez, iar anul marcheaza renasterea insulei.

 

In anii `60 , abatia a fost redata calugarilor benedictini.

 

In anul 1888 , celebra bucatareasa Mere ( Mama ) Poulard si-a deschis propria pensiune in centrul cetatii medievale contribuind astfel la renumele gastronomic la Muntelui Saint Michel in lume.

 

In anul 1897, arhitectul Petitgrand a dat Muntelui Saint Michel silueta sa finala, inaltand sageataneo-gotica de peste 30 m din bronz in varful abatiei. Edicifiul a fost completat prin adaugarea statuii de aur a Sfantului Mihail , creata de sculptorul Fremiet.

 

La sfarsitul secolului XIX, se construieste digul-strada care leaga insula de uscat permanent, deschizand astfel drumul turistilor. Desi important pentru turism, acest dig a daunat insulei. Acum se dezvolta proiecte importante pentru repararea acestei greseli.

 

Unesco clasifica in anul 1972 Mont Saint Michel ca o opera de arta a patrimoniului mondial al umanitatii.

 

La 1 mai 2008 au inceput festivitatile de sarbatorire a 1300 de ani de la prima biserica a Muntelui, si sunt programate pentru 2 ani.


Locurile de vizitat pe insula Mont Saint Michel:

La intrarea in orasul medieval este camera paznicului tranformata in Centru de Informare turistica. Dupa ce mergeti pe Bulevardul Gate si apoi treceti prin Poarta Regilor, fortificata, veti intra in Strada principala numita Grande Rue, cu muzee, magazine si case datand din secolul XV si XVI.

Biserica parohiala, o cladire mica dinsecolul XV-XVI este inchinata patronului pescarilor, Sf Petru.Incepand de aici puteti urca cele 350 de trepte catre abatie - GrandDegree / Marea Scara. De aici , puteti admira frumusetea golfului intimp ce coborati pe aleile fortificatiei.

 


Cum ajungeti de la Paris la Muntele Saint Michel

Drumul de la Paris pana aici dureaza 4-5 ore cu autocarul sau cu trenul si apoi autobuzul. Exista si o cursa speciala Rennes – Mont Saint Michel pentru preluarea turistilor care vin cu TGV-ul -pentru ca nu exista tren direct pana la insula. Pentru a verifica trenurile TGV puteti folosi site-ul oficial SNCF pe ruta Paris Gare Montparnasse – Rennes. Puteti opta si pentru cursele de tren de la Paris la Pontorson prin Caen, dar dureaza mai mult. Din Pontorson aveti autobuze pana pe insula. O vizita de 4 ore este suficienta pentru a descoperi insula. Intreaga excursie va dura 12-14 ore. Puteti opta si pentru o noapte petrecuta pe insula si puteti innopta la hotelurile din interiorul zidurilor sau la cele din imprejurimi - 2-4 km distanta. Exista si un camping pentru cei mai aventurosi.

 

Cazare la Mont Saint - Michel
www.lemoutonblanc.com

www.le-saint-aubert.fr , in afara cetatii , aproximativ 60 euro pentru doua persoane pe noapte

www.ladigue.eu- cu o priveliste speciala spre munte, sub 100 euro camera de doua persoane pe noapte

www.terrasses-poulard.fr

www.hotelduguesclin.com

www.lavieilleauberge-montsaintmichel.com

www.le-relais-du-roy.com





Obiective turistice și atracții în Mont-St-Michel

Călătorești în Mont-St-Michel? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.

Imagini Mont-St-Michel

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
poza Mont-St-Michel poza Mont-St-Michel poza Mont-St-Michel poza Mont-St-Michel poza Mont-St-Michel poza Mont-St-Michel poza Mont-St-Michel
Mai multe imagini
Aveți imagini din Mont-St-Michel? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.