Grecia, o retea hidrografica ideala pentru sporturile pe apa

Oportunitati de a practica sporturi acvatice sunt disponibile in majoritatea statiunilor de litoral, atat din insulele grecesti, cat si tarmul continental al Greciei. Chiar daca nu ati practicat niciodata ski pe apa, windsurfing , kneeboarding si multe altele  echipamentele profesioniste si profesorii cluburilor te  vor transforma intr-un “watersports- fan addicted” .

Indiferent de nivelul de experienta pe care il detii, cu siguranta te vei distra pe cinste si vei invata multe lucruri interesante, competitive,  unele chiar palpitante si generatoare de adrenalina.


  • Navigare  pe mare ( sailing)
    este un sport irevocabil conectat de Grecia, datorita  istoriei indelungate in domeniul sporturilor nautice. Astazi este unul dintre  cele mai populare sporturi de apa si mii de greci il practica sistematic ( ca un hobby sau de performanta) utilizand diferite tipuri de barci.

Grecia este  considerata un paradis al navigatorilor datorita apei limpezi si curate, a multiplelor golfuri si arhipelaguri, sutelor  de insule paradisiace. Multe din golfuri si pesteri sunt accesibile doar cu barca.

Zone recomandate: Poros, Lefkada, Hydra, Paros, Skiathos, Alonissos, Corfu, Creta.
Contact: Federatia Elena de Navigatie ( Hellenic Sailing Federation – EIO)


  • Parasailing
    – reprezinta un zbor planat  cu parasuta  deasupra apei, trasa de o ambarcatiune.

Se poate practica in cadrul resorturilor mai mari. Desi facilitatile oferite turistilor pentru a practica acest sport sunt destul de limitate, exista resorturi unde acestea sunt disponibile contra cost.
Istoria sa incepe in anii `60 cand Pierre Lamoigne a atasata o parasuta unei masini si a numit aceasta metoda  “ parascending “ . In prezent cu ajutorul unei barci , puteti zbura pana la aproximativ 100 m, o panorama extraordinara. Insula Skiathos este una dintre insulele preferate practicantilor.


  • River rafting
    – este un sport de agrement ce consta in parcurgerea unui rau cu ape mai mult sau mai putin involburate, intr-o ambarcatiune gonflabila . Oportunitatile de practicare sunt destul de limitate:  zonele Epirus si Peloponezia ( posibilitati si mai reduse).


Este o activitate sportiva inalt competitiva si solicitanta, ce presupune strabatarea curentilor si vartejurilor de apa (raft- trad. pluta ).
In vremurile stravechi , plutele erau confectionate din busteni sau platforme din molid., in timp ce in prezent acestea sunt confectionate din cauciuc gonflabil. Fiind un sport ce se practica in rauri involburate, peisaje salbatice, este un sport destul de dur  care necesita anumite conditii naturale pentru a putea fi practicat, de care Grecia beneficiaza din plin.

Cele mai populare zone pentru a practica river-rafting sunt Grecia de Nord si Peninsula Peloponezia.

Traseele de rafting au grade diferite de dificultate astfel incat fiecare sunt destinate unui anumit nivel de experienta. Multe dintre cluburi ofera si cursuri si ghizi pentur incepatori. Multe dintre excursii combina mai multe activitati in aer liber pentru a explora anumite arealuri: rafting, trekking, hiking si calarit.

Zone:
In Grecia de Nord cele mai populare zone:  raul Arachtos ( Epirus), raurile  Tavropos si  Megdovas (Evritania), raul Pinios (Thessaly).
Nestorio ( panata raului Pefko in vestul Macedoniei);
Peninsula Peloponezia: raurile  Loussios si Alfios ( Arcadia).
Contact:
Alpine Club- Atena
Mountain Travel-Sobek- o agentie americana ce organizeaza excursii de tipul kayaking (www.mtsobek.com).
Cluburi importante:
Scoutway-  Atena
Riverland Outdoor Activities, zona Toksotes , Xanthi.
Alpine Club (locatii multiple).
No Limits – Konitsa,  Epirus.
Experience Outdoor Activities-  Thessaloniki.


  • Ski pe apa
    – cu posibilitati multiple de practicare in diferite zone litorale. Exista si cateva scoli in Vouliagmeni, in sudul Atenei si in general cel putin cate  una pe insulele principale ale Greciei.

Skiatul pe apa a luat nastere in 1900 cand un grup de tineri au vrut sa se distreze cu schiurile si o barca cu motor, pe apele unui lac din SUA, Aceasta tehnica s-a raspandit destul de rapid si a devenit cu atat mai populara si mai interesanta cu cat barcile aveau un motor mai puternic, generand o viteza mai mare.
In Grecia, Clubul Nautic din Vouliagmeni ( Attica ) este primul club care a infiintat o divizie de schi nautic in 1957. In prezent este un sport extrem de popular si de distractiv, fiind practicat de foarte multi localnici si turisti pentru amuzament, fara a necesita un training special.

Contact:
Hellenic Waterski Federation – Glyfada.


  • Surfing

Zone recomandate:
Marea Egee: Poseidi ( Chalkidiki), Golden Beach ( Thassos), Agios Ioannis ( Pelion), Kolimbithres (Tinos), Chorefto (Volos).
Atena si Peninsula Peloponezia
Insula Creta, insula Mykonos, Insula Naxos.


  • Windsurfing
    -ul  a devenit un sport destul de popular in Grecia si exista numereoase puncte de inchiriere a placilor si de achizionare a costumelor.Multiplele golfulete ce marginesc coasta litorala sunt ideale pentru incepatori si cei mai putin experimentati.Scoli si instructori individuali sunt pusi la dispozitia doritorilor.

Windsurfing-ul este un sport incitant pentru toata lumea, indiferent de varsta si sex. Nu necesita o rezistenta excesiva a organsimului, cel putin pentru inceput si cel mai important lucru este sa urmezi tehnica de navigare in mod corespunzator.


Zone:

Cele mai bune conditii si facilitatii puteti intalni pe insulele Corfu, Creta, Lefkada, Lesvos, Naxos, Paros, Samos si Zakynthos. Mykonos este cunoscuta pentru vanturile sale prielnice si conditii perfecte pentru windsurfing

Asociatia Mondiala a windsurferilor  profesionsiti
, organizeaza in fiecare an, incepand cu 1993 Campionatul Mondial in insulele grecesti si in special, pe insula Paros, din grupul Cicladelor, pe plaja Golden, un fel de Mecca a windsurfing-ului in Grecia.

Orientativ, cele mai bune locatii unde poti organiza astfel de intalniri, intre windsurferi sunt:
Attica (  Anávyssos, Várkiza, Lavrio, Loutsa, Rafina,  Schiniás, Galazia Aktí)
Insulele Ciclade: Paros ( Chrysí Aktí, Nea Chrysí Aktí, Tsoukalia, Santa Maria si  Pounda), Mykonos ( Fteliá si Kalafatis), Naxos ( Aghios Georgios and Mikrí Vigla), Ios ( Mylópotas), Santorini
Insuele Dodecaneze: Rhodos ( Trianda, Fanés, Prasonissi si Theologos ),  Kárpathos ( Devil’s Bay), Kos.
Insula Patras ( Peloponezia): plajele Drépano si Zacháro.
Insulele Ionice: Lefkada (Vassilikí), Zákynthos.
Creta
Insulele Sporade: Skiathos
Macedonia:  Thessaloniki (plajele Aghia Triada si  Nea Michaniona, lacul Volvi ), Chalkidikí (Sunny Beach.)
Cea mai buna zona pentru windsurfing este cea a Marii Egee datorita vantului specific care bate dinspre nord ( mai -septembrie, suflu cel mai puternic in iulie si august).

Contact:
Hellenic Wind-Surfing Association- Atena


  • Wakeboarding
    -  este un sport de apa, de suprafata, care implica parcurgerea suprafetei apei pe o placa asemanatoare snowboard-ului, tractata de o barca sau un sistem de cabluri .S-a dezvoltat ca o combinatie intre tehnicile de shi, snowboarding si surfing.


Este un sport relativ nou in Grecia, iar in ultimii ani s-au deschis numeroase cluburi pentru practicarea acestui sport, fiind inclus si in progamul complexelor si cluburilor de sporturi pe apa. Un instructor trebuie sa va explice o serie de reguli si tehnici, insa este mai degraba un sport “freestyle”. Principala diferenta dintre ski pe apa si wakeboarding este faptul ca se foloseste o singura placa,  precum in snowboarding.
Exista cateva competitii ce au loc in Grecia, in special vara si inceputul toamnei. Curse si trasee sunt adesea oferite de catre cluburile aflate in statiunile turistice. Dintre insule, Mykonos si Creta , au cele mai multe cluburi sportive.
Clubul Karavi Beach Sports ( nordul Atenei) si Clubul Passage Sports ( Poros) sunt doua dintre cele mai populare cluburi unde se pratica wakeboarding.


  • Kneeboarding
    - este un sport de apa care functioneaza pe baza acelorasi principii ca si wakeboarding- ul ,doar ca pozitia  pasagerului pe placa este in genunchi.

  • Kiteboarding
    - este un sport de apa ce combina elemente si tehnici de windsurfing, surfing si wakeboarding.

Este un sport relativ nou, care a devenit popular in anii `90,  se mai numeste si kitesurfing. In functie de dimensiunea zmeului, poti sa practici acest sport pe diferite intensitati ale vantului.
Este considerat a fi mai usor de practicat decat windsurfing-ul  sau surfing-ul . Surprinzator pentru multi amatori si incepatori este ca dupa doar doua lectii esti capabil sa urci pe placa si sa infrunti valurile ( ce mai mici – dar e un start foarte bun).
Un sport acvatic extrem ce se practica in special in apele Marii Egee. Doua insule faimoase pentru conditiile ideale pentru kitesurfing din grupul Cicladelor sunt Naxos si Paros, la care se adauga si Insula Rhodos ( Dodecaneze).
Un centru profesional de kiteboarding se afla pe insula Naxos:  Kite Square. Localizat pe plaja Mikri  Vigla, una dintre cel mai vantoase locatii din Grecia. Vremea favorabila si peisajul minunat fac din aceasta locatie o destinatie unica si sigura pentru kiteboarding ( de la inceputul lui mai – sfarsitul lui octombrie).


  • Sea Kayaking


O modalitate excelenta de a-ti mari vigurozitatea si a creste puterea si rezistenta corporala este de a infrunta valurile marii cu caiacul. Este o a ctivitate noua insa care creste in popularitate din ce in ce mai mult.
Multe dintre statiunile litorale ofera posibilitatea practicarii acestui sport, un mod interesant de a explora plajele retrase si golfurile ascunse.
Insulele Ionice , o locatie ideala pentru practicarea acestui sport, datorita topografiei sale perfecte pentru circuite de kayaking.Turul imprejurimilor cu caiacul are la baza imprejurimile  insulei Lefkada aflata in centrul Marii Ionice, incercuita de Ithaki si Kefalonia si alte insule mici si extrem de putin locuite.


  • Jet- skiing

  • Parapantism
    pe apa ( Golful Faliraki )

  • Fly- fish
    ( Santorini)- sport acvatic extrem

  • Atractii pe apa amuzante


Bicicleta de apa
– “pedaloe”
Ringos- reprezinta tuburi gonflabile foarte mari, tractate de ambarcatiuni de apa, spre distractia pasagerilor ce sunt stropiti si aruncati in apa.
Bungy Ringos-  tuburi gonflabile extrem de mari, care sustin 12 oameni; recomandat celor care cauta distractie maxima si cresterea nivelului de adrenalina.
Banana- o banana gonflabila uriasa care sutine 12 oameni; obiectivul este a incerca sa ramai pe banana, desi cei mai multi ajung in apa.

Kardamena Water Sports Center este cel mai mare complex de divertisment si atractii pe apa de pe  Insula Kos si unul dintre cele mai pupulare din Grecia.

Paros Kite Boarding Center reprezinta un club de windsurfing si kitesurfing aflate pe tarmul Insulei Paros, cu plaje nisipoase si  putin adanci, si conditii de vant perfecte.

Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.