Circuite turistice

Circuit 2019 BOSNIA-HERȚEGOVINA – MUNTENEGRU – ALBANIA – MACEDONIA

  • Circuit in: Europa 
  • Durata: 15 zile
  • Transport: cu avionul 
  • Cazare: hotel 4* 
  • Pret: 1090 € / persoană


Traseu:

Sarajevo – Mostar – Medugorje – Pocitelj – Blagaj – Gorazde – Parcul Național Durmitor – Canionul Tara – Kolasin – Podgorica – Budva – Cetinje – Parcul Național Lovcen – Fiordul Kotor – Sveti Stefan – Shkoder – Tirana – Kruja – Durres – Fier – Apollonia –

Tarife:

Perioada: 05.09 – 19.09.2019

TARIF: 1090 EURO / loc în cameră dublă; Supliment single: 350 EURO
(tarif valabil pentru un grup minim de 25 turişti; pt. 15-24 turişti, tariful se va majora cu 50 euro/pers.)

Detalii:

Odiseea Balcanilor

BOSNIA-HERȚEGOVINA – MUNTENEGRU –
ALBANIA – MACEDONIA

Sarajevo – Mostar – Medugorje – Pocitelj – Blagaj – Gorazde – Parcul Național Durmitor – Canionul Tara – Kolasin – Podgorica – Budva – Cetinje – Parcul Național Lovcen – Fiordul Kotor – Sveti Stefan – Shkoder – Tirana – Kruja – Durres – Fier –
Apollonia – Berat – Ohrid – Bitola – Gorno Nerezi – Skopje

Vă invităm într-o inedită odisee de 14 zile în Balcani, prin Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Albania și Macedonia pentru a vedea unele dintre cele mai impresionante obiective turistice și orașe din regiune. Vom explora împreună capitalele eclectice din Sarajevo, Tirana și Skopje, vom vizita unele dintre cele mai impresionante situri antice ale regiunii până la vechea Budva din Muntenegru și orașul Kotor protejat de UNESCO, vom admira frumusețea magică a parcurilor și rezervațiilor naturale, vom fi acaparați de priveliștile unice oferite de minuni ale naturii precum cel mai sudic fiord al Europei și nu în ultimul rând, vom putea lenevi pe plajele arcuite în jurul golfurilor de la Marea Adriatică. Diversitatea naturală, istorică, culturală, etnică, religioasă, lingvistică, socială și politică a Balcanilor reprezintă o sursă turistică prețioasă și importantă care a dus la transformarea acestei regiuni într-o destinație turistică de neratat. Vă invităm alături de noi în această aventură culturală, de o frumusețe naturală uimitoare, care cuprinde unele dintre cele mai interesante locuri pe care Balcanii le au de oferit, dintre care o mulțime sunt listate de UNESCO în Patrimoniul Mondial Cultural sau Natural.

Perioada: 05.09 – 19.09.2019

Ziua 1 / 05.09.2019: Bucureşti – Istanbul – Sarajevo
Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 04:00 (în fața ghișeului de îmbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1042 (05:55 / 07:10) de unde se va pleca spre Sarajevo cu zborul TK 1023 (12:15 / 13:05). Sosire la Sarajevo, inima Balcanilor și capitala Bosniei-Herțegovinei, orașul în care estul și vestul se întâlnesc cu istoria bogată a diversității religioase și culturale. Transfer pentru cazare în Sarajevo. Seara, opţional cină la faimosul 4 Sobe Gospode Safije (Cele 4 camere ale doamnei Safija) restaurant construit în anul 1910, în timpul dominaţiei habsburgice de către un conte austriac pentru o localnică pe nume Safija. Dragostea lor a fost un subiect tabu, dar acest restaurant bosniaco-european, readus la splendoarea începutului de secol XX şi împânzit de obiecte din acea perioadă, este considerat printre cele mai frumoase locaţii de acest fel din oraş. Cazare în Sarajevo.

Ziua 2 / 06.09.2019: Sarajevo
Mic dejun. Dimineaţa vom face un tur panoramic al oraşului Sarajevo, numit uneori "Ierusalimul Europei" sau "Ierusalimul Balcanilor" datorită autenticităţii incredibile în ceea ce privește cultura și stilul de viață. Vom ajunge în oraşul vechi, Stari Grad, cea mai încântătoare zonă din Sarajevo, pe unde ne vom plimba pietonal, un ansamblu minunat de străzi pietruite, moschei și magazine în stil oriental. În continuare vom vedea Primăria, Catedrala Srca Isusova, cea mai mare din întreaga Bosnie, Biserica Ortodoxă, cea mai veche clădire de cult din oraş, Universitatea, cea mai veche clădire fondată în anul 1531, Fântâna Sebilj, simbolul oraşului, situată în districtul Bascarsija, locuit de turci, Memorialul Flacăra Veșnică, Podul Latin, la capătul căruia a fost asasinat Franz Ferdinand împreună cu soţia sa, eveniment care a dus la declanşarea Primului Război Mondial. Cazare în Sarajevo.
Ziua 3 / 07.09.2019: Sarajevo – Mostar – Medugorje – Pocitelj – Blagaj – Gorazde (370 km)
Mic dejun. Itinerariul zilei ne va conduce spre Mostar, a cărui denumire provine de la vechiul pod cu turnuri Stari Most, unul dintre cele mai importante centre administrative, economice şi politice din Bosnia- Herțegovina. Vom face o plimbare prin centrul istoric al oraşului vechi şi prin bazarul tipic cu puternice influenţe otomane, urmând apoi ca pentru doritori să ne oprim pentru a savura o cafea bosniacă care păstrează tradițiile otomane. Traseul va continua către Medugorje, oraş situat în partea vestică a Bosniei-Herţegovinei, al cărui nume se traduce “între munţi” şi care a devenit un important loc de pelerinaj, după ce, la fel ca la Fatima, Fecioara Maria li s-a arătat unor copii în anul 1981. Vom pleca apoi spre Pocitelj, localitate situată pe Râul Neretva, o minune medievală și otomano-mediteraneană a naturii și arhitecturii, un loc ca niciun altul. Vom vedea Moscheea Hajji Alija (exterior) și Kula, un turn de observaţie abandonat. În continuare ne vom deplasa spre Blagaj, un loc de basm al ţării, care îmbrăţişează Râul Buna, care străluceşte în razele soarelui şi curge învolburat din peştera Tekke. Aici, pe malurile apei, a fost ridicată o impresionantă mănăstire dedicată cultului derviș, o bijuterie arhitecturală otomană, construită în urmă cu 500 de ani. După vizitarea mănăstirii vom vedea izvorul Vrelo Bune considerat a fi unul dintre cele mai mari şi mai frumoase izvoare din Europa. Ne vom îndrepta în continuare spre Gorazde, cel mai mare oraș din partea estică a ţării, situat în Valea Drinei. Pe lângă cultura sa islamică, Gorazde are o istorie ortodoxă semnificativă, după cum amintește biserica ortodoxă construită în anul 1446, pentru ca mai târziu, în anul 1521 aici să apară prima tiparniţă din ţară. Cazare în Gorazde.
Ziua 4 / 08.09.2019: Gorazde – Parcul Național Durmitor – Canionul Tara – Kolasin (225 km)
Mic dejun. Dimineaţa vom trece graniţa dintre Bosnia-Herțegovina şi Muntenegru, traversând munții pe o şosea ce şerpuieşte prin zone cu vegetaţie variată și cu peisaje de vis. Vom traversa Râul Tara pe la Durdevica, pe podul Belvedere, o capodoperă inginerească care a fost construită între anii 1937-1940 de către Mijat Trojanovic şi Isaac Ruso, la vremea respectivă fiind cel mai mare pod din beton din Europa. Podul se întinde pe o lungime de aprox. 350 m, oferind o vastă panoramă spre vest, unde se află orășelul Zabljak și un peisaj de vis spre est, unde se află spectaculosul Canion Tara. Vom traversa Parcul Naţional Durmitor, situat în Alpii Dinarici care include platoul şi masivul Durmitor, cu cel mai înalt vârf al său Bobotov Kuk de 2522 m, dar și faimosul canion Tara. Parcul înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1980 are o suprafaţă de 390 km2 și este considerat a fi cea mai spectaculoasă și frumoasă zonă naturală din Muntenegru, cu munți înalți, cu creste împădurite sau stânci golașe, cu văi amețitoare, cu râuri și lacuri de culoare turcoaz, cu 18 lacuri glaciare, unul mai frumos decât celălalt, cu pășuni întinse și mai multe canioane, dintre care cel mai spectaculos este Canionul Tara. Datorită poziției geografice și a diferențelor de altitudine, de la cele mai înalte vârfuri până la zona subalpină, parcul se află sub influența mediteraneeană cât și alpină, fapt care a dus la o varietate extraordinară a florei, cu numeroase păduri virgine, cu arbori care uneori depăşesc vârsta de 500 ani și a faunei, care include și câteva specii pe cale de dispariție. Vom vedea de asemenea minunăția dărniciei naturii muntenegrene, Canionul Tara, în care râul cu acelaşi nume şi-a săpat calea, creând cel mai lung şi mai adânc defileu din Europa cunoscut și sub numele de Defileul râului Tara. Canionul Tara are o lungime de 80 km și o adâncime de 1300 m în punctul său cel mai de jos, fiind al doilea canion ca lungime după canionul american Grand Canyon al râului Colorado. În finalul zilei ne vom îndrepta spre Kolasin, principala stațiune montană din Muntenegru, unde ne vom caza.
Ziua 5 / 09.09.2019: Kolasin – Podgorica – Budva (135 km)
Mic dejun. Vom pleca spre Mănăstirea Ostrog, cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru şi din Balcani pentru trei religii: catolică, creştin-ortodoxă şi musulmană, fondată de Vasilije, mitropolitul Herţegovinei în sec. al XVII-lea, canonizat în anul 1671, ca Sfântul Vasile de Ostrog. Aşezată pe o stâncă aproape verticală a muntelui Ostrog, la o altitudine de 2000 m, într-un ţinut stâncos, între oraşele Danilovgrad şi Niksic, mănăstirea adăposteşte peştera Sfântul Vasile de Ostrog. În timp, mănăstirea a fost vizitată de numeroase persoane celebre, începând cu Viala de Somier, un general din armata lui Napoleon, de ultimul rege al Iugoslaviei, Petar Kradjordjevic, de patriarhul sârb Gavril Dozic, de patriarhul rus Aleksey, de ambasadori şi diplomaţi, poeţi şi scriitori. După această vizită, ne vom îndrepta spre Podgorica, orașul principal al Muntenegrului care s-a construit pe teritoriul numit Birziminium şi care odinioară era un popas al caravanelor în perioada romană, deşi se presupune că a fost mai devreme un centru tribal ilirian, iar în Epoca Medievală a fost cunoscut ca Ribnica, ca de abia în anul 1326 să se numească Podgorica. Cea mai mare parte a orașului a fost distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, astfel încât Podgorica este un oraș relativ nou, cu clădiri moderne la fiecare pas, spații verzi și parcuri. Vom traversa Podul Mileniului, după care vom face un tur pietonal în zona centrală a orașului. Vom face apoi un popas pe malul lacului Skadar, cel mai mare lac din Balcani, care constituie cea mai mare atracţie naturală şi istorică din Muntenegru. Traseul zilei va continua către Budva, “perla ascunsă a Mării Adriatice”, un oraş plin de vegetaţie, cu măslini, smochini şi palmieri. Cazare în Budva.
Ziua 6 / 10.09.2019: Budva – Cetinje – Parcul Național Lovcen – Budva (105 km)
Mic dejun. Timp liber pentru plajă şi vizite individuale sau opţional excursie la Cetinje, considerat capitala istorică a Muntenegrului. Cetinje a fost fondat în sec. al XV-lea, iar în prezent este un centru religios al Bisericii Ortodoxe Sârbeşti și un centru cultural datorită faptului că adăposteşte un număr mare de monumente istorice, biserici și pieţe istorice. Vom face un tur al orașului care va include vechile clădiri ale ambasadelor deschise în momentul independenței țării, Palatul Niegos, Biserica Vlaska, cea mai veche clădire a oraşului, Mănăstirea Sfântul Petru și sediul episcopal al Mitropoliei din Muntenegru. În continuarea zilei ne vom îndrepta spre Parcul Naţional Lovcen fondat la mijlocul sec. al XX-lea cu scopul conservării şi protejării faunei şi florei din ţară. Vom vedea de asemenea Mausoleul Lovcen sau al lui Njegos Petar Petrovic, cel care a fost cel mai mare conducător al Muntenegrului, mausoleu construit în anul 1974 de către celebrul Ivan Mestrovic, situat într-o poziţie deosebită care oferă o panoramă foarte frumoasă asupra întregului parc naţional şi asupra Mării Adriatice. După-amiază, ne vom întoarce în Budva pentru cazare.
Ziua 7 / 11.09.2019: Budva – Fiordul Kotor – Budva (70 km)
Mic dejun. Timp liber pentru plajă şi vizite individuale sau opţional, excursie la Kotor, oraș situat la poalele Muntelui Lovcen, situat în cel mai sudic fiord al Europei, unde vom fi acaparați de priveliștile unice oferite de această minune a naturii. Fostă colonie veneţiană, oraşul Kotor, în italiană „Cattaro“, înconjurat de un impresionant zid de apărare, este situat pe malul golfului cu acelaşi nume, din sud-vestul Muntenegrului. Orașul vechi este unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale, iar pentru structura sa asimetrică cu străzi înguste și curbate, combinate cu numeroasele monumente valoroase ale arhitecturii medievale, UNESCO l-a inclus pe lista Patrimoniului Mondial. Sistemul de fortificații din Kotor, care îl protejează de mare, este de fapt un zid de 4,5 km lungime, de 20 de m înălțime și de 15 m lățime și este păstrat ca una dintre valorile istorice ale lumii. Dintre cele trei porți existente în oraș, cea mai veche poartă din Kotor, este Poarta "de Sud", construită parțial în sec. al IX-lea. Clădirile vechi şi catedrala din sec. al XII-lea, cu o arhitectură influenţată puternic de ocupaţia Republicii Veneţiene dintre anii 1420 şi 1797, alături de fortăreața situată pe o stâncă la o înălțime de 1200 m care găzduiește Capela Sf. Ioan, sunt principalele atracții ale orașului. Veți face un tur panoramic al golfului pe ruta Kotor – Drobota – Perast – Risan – Morinj, prilej pentru a admira frumuseţea peisajului străjuit de o parte de munţi şi scăldat de apele golfului pe cealaltă parte. Vom trece prin Drobota, o micuță stațiune din Golful Kotor cu restaurante, cherhanale și pitorești pensiuni turistice. La aprox. 15 km distanță față de Kotor, vom vedea un alt oraș protejat de UNESCO, Perast, renumit prin Insula Sfântul Gheorghe „creată de Dumnezeu”, care nu este vizitabilă, deoarece este locuită de câțiva călugări benedictini și prin Insula Gospa od Skrepjela, în traducere Maica Domnului de pe stâncă sau Fecioara împietrită, insulă „creată de om”, care conform legendei, a fost la început doar o bucată de stâncă ce ieșea în mare, pentru ca mai apoi să se transforme într-o insulă deoarece marinarii care se întorceau cu bine din călătorii puneau câte o piatră în golf. Următoarea oprire va fi lângă Risan, în Lipci unde au fost găsite picturi ale oamenilor preistorici. Veți continua spre Morinj un mic și pitoresc orășel situat pe malul mării chiar în mijlocul golfului Kotor, renumit datorită unuia dintre cele mai bune restaurante cu fructe de mare din Muntenegru “Catovica mlini”. Întoarcere în Budva pentru cazare.
Ziua 8 / 12.09.2019: Budva – Sveti Stefan – Shkoder – Tirana (190 km)
Mic dejun. În prima parte a zilei vom străbate litoralul muntenegrean admirând de pe țărm Insula Sf. Ştefan, staţiunea emblematică a Muntenegrului. Locul are tot atâta istorie pe cât ţi-ai imagina privindu-l, căci a fost un sat musulman, care a primit după retragerea otomană numele primului martir al creştinătăţii, Sf. Ştefan, potrivit Faptelor Apostolilor. Pe insulă sunt înghesuite case tradiţionale din piatră cu acoperişurile lor colorate din ţiglă, însă cea mai mare clădire e un hotel de lux, cândva reşedinţa familiei regale sârbe, Karageorgevici. În continuarea zilei vom trece graniţa în Albania şi ne vom îndrepta spre Shkoder, oraş fondat în anul 400 î.Hr., fiind considerat unul dintre cele mai vechi oraşe din Balcani. Shkoder este un important centru cultural și economic al Albaniei fiind cunoscut ca centrul catolicismului albanez, dovada perfectă a faptului că religiile de orice fel pot convieţui în mod armonios într-o singură țară. Ne vom îndrepta către zona pietonală pentru a ne plimba pe străzile înguste și pentru a admira clădirile vechi care sunt unite cu ziduri de piatră și clădirile moderne care nu fac notă discordantă cu cele vechi. Vom vizita Catedrala Sf. Ștefan, principalul sanctuar romano-catolic din oraș construită în anul 1319 şi extinsă de către veneţieni într-un stil cu influenţă dalmată, în sec. al XV-lea. În continuarea zilei vom vizita Moscheea de Plumb, construită în anul 1774 de Mehmet Pașa Bushati, având ca model Moscheea Albastră din Istanbul. Numele acestei moschei provine de la cuvântul “plumb”, deoarece pietrele folosite pentru construirea pereților săi au fost îmbinate cu plumb topit. Ne vom îndrepta spre Tirana, oraş fondat în anul 1614 şi devenit capitala Albaniei în anul 1920. Situată pe Râul Ishm, la aprox. 32 km distanță față de coasta Mării Adriatice, Tirana reprezintă cel mai mare oraş din țară, fiind totodată centrul industrial şi cultural al ţării. Cazare în Tirana.
Ziua 9 / 13.09.2019: Tirana – Kruja – Tirana (75 km)
Mic dejun. Dimineaţa ne vom îndrepta spre Kruja, oraş medieval situat la 32 km nord-vest de Tirana, al
cărui nume este strâns legat de eroul legendar albanez, Gjergj Kastrioti Skanderbeg, cel care a condus poporul albanez în lupta împotriva Imperiului Otoman, timp de 25 ani. Oraşul este spectaculos prin poziţia sa, fiind construit pe un platou înalt, situat la 600 m deasupra nivelului mării, care face parte din lanţul muntos Kruja-Dajti. Ne vom îndrepta apoi către centrul oraşului Kruje pentru a admira Primăria şi monumentul lui Skanderbeg şi pentru a vizita vechiul bazar cu magazine ale diverşilor meşteşugari. După- amiază ne vom întoarce la Tirana unde vom face un tur panoramic al orașului care va include Piaţa Skanderbeg, denumită după statuia eroului popular, Moscheea Et’hem Bei, una dintre cele mai vechi clădiri din Tirana, Turnul cu Ceas şi Muzeul Naţional de Istorie. Vom vizita apoi Muzeul denumit „Bunk’Art 2”, un memorial al zecilor de mii de victime ale comunismului şi în acelaşi timp un spaţiu expoziţional folosit ca galerie de artă contemporană. Conceput ca adăpost antiatomic pentru foștii oficiali de vârf ai Ministerului de Interne, marele buncăr ultrasecret, cu numele de cod „Stâlpul”, a fost construit între anii 1981-1986, în vederea unui eventual atac nuclear. Cazare în Tirana.
Ziua 10 / 14.09.2019: Tirana – Durres – Fier – Apollonia – Berat (185 km)
Mic dejun. Plecare spre Durres, al doilea oraş ca mărime din Albania, cel mai vechi dar şi cel mai important
din punct de vedere economic, situat pe coasta centrală, la o distanţă de 33 km faţă de Tirana. Vom face un tur panoramic al oraşului care va include Amfiteatrul Roman, cel mai mare amfiteatru al Peninsulei Balcanice, Casa Memorială a celebrului actor albanez Aleksander Moisiu, Muzeul de Arheologie, Belle de Durres, cel mai colorat mozaic din ţară şi Turnul Veneţian. Vom continua traseul spre oraşul Fier pentru a vizita în apropierea sa ruinele cetăţii Apollonia descoperite la începutul sec. al XIX-lea. Peisajul fascinant al parcului arheologic a fost păstrat într-o stare excepțională şi reprezintă o combinație reușită între frumusețea monumentelor și natură, atrăgând vizitatorii prin lunga sa istorie, într-o atmosferă de relaxare și meditație. În continuarea zilei ne vom îndrepta către Berat, oraş aflat în centrul Albaniei, supranumit „orașul celor o mie de ferestre” datorită caselor vechi, din pietriș, prevăzute cu multe ferestre mari. Zona veche a oraşului include trei cartiere delimitate de Râul Osum: Castelul, Gorica şi Mangalem, iar în anul 2008, orașul a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vom vizita Castelul din Berat, unul dintre cele mai vechi monumente ale oraşului, un melanj de stiluri ale diferitelor epoci: romană, bizantină, albaneză şi otomană. Clădirile din interior construite în sec. al XIII-lea sunt reprezentate de cele 14 biserici dintre care cea mai cunoscută este Catedrala Adormirii Maicii Domnului, acum Muzeul Artei Medievale, care datează din anul 1797. Cazare în Berat.
Ziua 11 / 15.09.2019: Berat – Ohrid (160 km)
Mic dejun. În această zi ne vom îndrepta spre graniţa dintre Albania şi Macedonia pentru a ajunge în Ohrid, cel mai iubit dintre oraşele macedonene, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Oraşul se află pe malul lacului Ohrid, care datează de 4 milioane de ani, fiind unul dintre cele mai vechi lacuri de pe glob. Se spune că apele sale sunt printre cele mai clare şi pure din lume. Cazare în Ohrid.
Ziua 12 / 16.09.2019: Ohrid
Mic dejun. Dimineaţa vom face un tur panoramic al oraşului situat pe malul de nord-est al lacului Ohrid, la o altitudine de 695 m, considerat a fi cel mai atrăgător oraş din Macedonia. Descoperirile arheologice indică faptul că Ohrid este una dintre cele mai vechi aşezări din Europa, oraşul vechi fiind menţionat pentru prima dată în documentele greceşti din anul 353 î.Hr.. Oraşul pe care îl vom vizita a fost construit în perioada secolelor VII – XIX, iar în perioada bizantină a devenit un important centru cultural şi economic care la începutul sec. al XI-lea a fost pentru o perioadă scurtă capitala marelui imperiu Samuil. Împărțit în zona nouă și cea veche, în Ohrid s-a împletit perfect tradiția cu modernitatea, lăsând în urmă un adevărat muzeu în aer liber, unde liniștea domnește peste fiecare clădire vopsită în nuanțele mierii. Vom vedea străzile pavate cu pietre peste care timpul a așternut o pătură groasă de tăcere, priveliști care aproape ne vor lăsa fără aer, mai ales că din orice colț am privi, vom da cu ochii de minunea naturii, Lacul Ohrid. Una dintre cele mai importante atracţii ale orașului pe care o vom vedea este Fortăreața lui Samuel, care domină întregul oraș, ale cărei ziduri lungi și înalte au fost martorele unor evenimente mărețe de peste 1800 de ani. Tot în partea veche a orașului, vom vedea şi singurul teatru grecesc, care datează din cele mai vechi perioade şi care este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Cazare în Ohrid.
Ziua 13 / 17.09.2019: Ohrid – Bitola – Gorno Nerezi – Skopje (255 km)
Mic dejun. Plecare spre Bitola, unul dintre cele mai vechi orașe de pe teritoriul Macedoniei, a cărui istorii începe cu Filip al II-lea al Macedoniei, care la mijlocul sec. al IV-lea î.Hr. a fondat o mică așezare numită Heraclea Linkestis. Până la primul război balcanic, Bitola era cunoscut ca Monastir sau Manastir, deoarece numele care provine din slavonă, înseamnă mănăstire. Fiind așezat la hotarul dintre marile puteri regionale ale vremii, orașul Bitola a fost ocupat mai întâi de romani la mijlocul sec. al II-lea î.Hr., perioadă în care orașul a devenit unul prosper, ca urmare a rutei comerciale Via Egnatia ce trecea pe lângă oraș. Vom vedea Heraclea Lyncestis, care a intrat din anul 2004 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, unul dintre cele mai importante situri arheologice din Macedonia, ruinele unui antic oraș grecesc ce a ajuns mai târziu sub conducerea romană. Unul dintre cele mai importante edificii ce se disting din ruinele orașului este Teatrul Roman ridicat de Împăratul Hadrian, chiar în centrul cetății. În continuarea zilei ne vom îndrepta spre Gorno Nerezi, o micuţă localitate aşezată în apropiere de Skopje, la o altitudine de 771 m, unde vom vizita Biserica Sf. Pantelimon, sfântul ocrotitor al medicilor. Vom vedea biserica din Nerezi care este un monument cultural şi istoric deosebit de valoros. Pentru minunatele ei fresce, biserica este una renumită în lumea artei bisericeşti, picturile murale ale acesteia fiind socotite drept unele dintre cele mai faimoase exemple de pictură bizantină din perioada comneană. Traseul va continua spre Skopje, capitala Macedoniei, situată pe Râul Vardar, într-un peisaj natural deosebit. În antichitate, grecii au numit oraşul Skopia, în traducere “turnul de vedere”, pentru că era locul ideal de a supraveghea graniţa de nord a teritoriului. Apoi oraşul a căpătat mai multe denumiri, fiind ocupat pe rând de romani, turci, sârbi şi în cele din urmă de slavi, care au botezat oraşul Skopje, nume care se păstrează şi astăzi. Cazare în Skopje.
Ziua 14 / 18.09.2019: Skopje – Istanbul
Mic dejun. Zi dedicată capitalei Macedoniei, Skopje cunoscut pe plan internațional ca fiind locul de naștere al Sfintei Maica Tereza. În anul 2009, în Skopje a fost construită o casă memorială dedicată vieții și activității acestei minunate femei. Vom face un tur pietonal al oraşului care va include printre altele Arcul de Triumf, Piaţa Macedoniei cu Statuia lui Alexandru cel Mare și podul de piatră construit de Împăratul Iustinian. Opţional, urcare cu funicularul pe muntele Vodno, pentru a admira superba panoramă a oraşului şi cea mai mare cruce din lume, Crucea Mileniului, care are o înălţime de 66 m (plata se va face la fața locului). Transfer la aeroportul din Skopje pentru plecarea spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1006 (20:55 / 23:30).
Ziua 15 / 18.09.2019: București
Plecare spre Bucureşti cu zborul TK 1041 (00:50 / 02:00).

TARIF: 1090 EURO / loc în cameră dublă; Supliment single: 350 EURO
(tarif valabil pentru un grup minim de 25 turişti; pt. 15-24 turişti, tariful se va majora cu 50 euro/pers.)

TARIFUL INCLUDE:
- transport continental cu avionul pe rutele: Bucureşti – Istanbul – Sarajevo și Skopje – Istanbul – Bucureşti, cu zborurile companiei Turkish Airlines
- transport intern pe toată durata circuitului cu vehicul dotat cu aer condiţionat, adaptat la nr. de turişti
- 13 nopţi cazare cu mic dejun în hoteluri de 3*
- tururile şi transferurile menţionate în program
- tururi panoramice sau pietonale (conform program) în Sarajevo, Podgorica, Tirana, Ohrid, Skopje
- conducător român de grup
- asigurare în caz de insolvabilitate / faliment al agenţiei de turism
- BONUS: asigurare medicală și storno inclusă

TARIFUL NU INCLUDE:
- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile continentale: aprox. 260 euro/pers., care se plătesc odată cu excursia (pot fi modificate de compania aeriană, valoarea exactă fiind cunoscută la data emiterii biletelor de avion)
- taxele de oraş (unde se percep) se achită individual la recepţia hotelurilor
- intrările la obiectivele turistice (biserici, muzee, castele) menționate în program
- bacşişuri: 40 euro/pers. pentru şoferi, mai puţin pentru bagajişti (se vor achita conducătorului de grup cel târziu la sosire); bacşişurile nu se referă şi la excursiile opţionale
- alte servicii suplimentare decât cele menţionate, cheltuieli personale, băuturi etc.
- excursiile opţionale, care se rezervă şi se achită din ţară, tarifele acestora fiind valabile pentru un grup de 25 persoane; în funcţie de timpul disponibil, la faţa locului, se mai pot organiza şi alte excursii opţionale propuse de partenerii locali:
• Cină în Sarajevo la Restaurantul 4 Sobe Gospode Safije: aprox. 55 euro/pers.
• Excursie la Cetinje: 25 euro/pers.
• Excursie la Kotor: 35 euro/pers.

ACTE NECESARE:
- paşaport valabil minim 6 luni de la data încheierii călătoriei sau carte de identitate valabilă

CONDIŢII DE ÎNSCRIERE:
- înscrierile încep din momentul lansării programului, cu plata unui avans minim de 50% din tarif şi se încheie la epuizarea locurilor
- diferenţa de 50 % se achită cu min. 30 de zile înainte de data plecării
- turistul va încheia cu agenţia « Contractul de prestări servicii turistice », la care prezentul program este parte
- în momentul semnării « Contractului de prestări servicii turistice », turistul îşi asumă plata diferenţei stipulată în program în cazul neîntrunirii grupului minim de turişti

OBSERVAŢII:
- conducătorul de grup poate modifica programul acţiunii în anumite condiţii obiective, inclusiv ordinea în care se vizitează obiectivele turistice
- agenţia nu se obligă să găsească partaj persoanelor care călătoresc singure
- agenţia nu răspunde în cazul refuzului autorităţilor de la punctele de frontieră de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite să părăsească teritoriul propriu
- prezentarea la aeroport se va face cu două ore înaintea zborului; agenţia nu răspunde în cazul refuzului îmbarcării turiştilor ca urmare a întârzierii acestora
- conducătorul de grup se va asigura că programul se desfăşoară conform itinerarului prezentat, va oferi asistență în situaţii de urgenţă, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informaţii referitoare la excursiile opţionale şi la itinerar cu observaţia că nu are calificarea şi atestarea legală de ghid turistic
- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face în conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecărei ţări
- clasificarea pe stele a unităţilor de cazare este cea atribuită oficial de ministerul de resort din ţările vizitate şi ca atare respectă standardele locale
- distribuţia camerelor la hoteluri se face de către recepţiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvă de către turist direct la recepţie şi la cererea sa, va fi asistat de conducătorul de grup
- dacă hotelul este schimbat din motive care nu ţin de agenţie, va fi înlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat în program
- agenţia îşi rezervă dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, în cazul în care valoarea acestora este schimbată de compania aeriană
- agenţia poate aloca un număr de locuri cu reducere în cazul anunţurilor promoţiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioadă limitată de valabilitate; dacă acestea se epuizează înainte de expirarea perioadei anunţate, agenţia va opri promoţia fără un anunţ prealabil
- în derularea excursiei pot apărea situaţii de forţă majoră precum întârzieri în traficul aerian, blocarea aeroporturilor din raţiuni de securitate, schimbări de aeroporturi din raţiuni politice, greve, condiţii meteo nefavorabile etc.; în aceste cazuri agenţia se obligă să depună eforturi pentru depăşirea situaţiilor ivite; totodată, agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente
- aşezarea turiştilor în autocar se va face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor
- agenţia nu-şi asumă responsabilitatea în cazul în care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta
- conform legilor internaţionale, doar ghizii locali au dreptul să ofere explicaţii în interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducătorii de grup vor oferi explicaţii turiştilor doar în afară obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajaţi contra cost doar cu acordul turiştilor interesaţi de ghidajul acestora
- excursiile opţionale se efectuează la faţa locului cu agenţiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se încasează în numele şi pentru agenţia DAL TRAVEL; tarifele excursiilor opţionale pot fi mai mari decât cele ale excursiilor care pot fi achiziţionate de la recepţia hotelurilor, sau din altă parte, aceasta datorându-se faptului că persoanele participante vor avea la dispoziţie un mijloc de transport care îi va duce şi îi va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi după caz, un ghid local; în tariful excursiilor opţionale nu sunt incluse intrările la obiectivele turistice vizitate
- agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauză
- în cazul în care turistul întârzie sau renunţă la programul stabilit, nu poate avea nici o pretenţie privind rambursarea eventualelor despăgubiri
- agenţia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecări de teren, căderi masive de zăpadă şi evenimente politice neprevăzute, greve etc.
- copiii minori pot călători doar: a) însoţiţi de ambii părinţi; b) însoţiţi de unul dintre părinţi care să deţină acordul notarial al părintelui care nu călătoreşte (sau încredinţare prin hotărâre judecătorească definitivă, certificat de deces); c) însoţiţi de un adult cu certificat de cazier judiciar în original şi acordul notarial al ambilor părinţi
- copiii care nu posedă carte de identitate au nevoie de paşaport individual
- asigurarea STORNO de călătorie, oferită BONUS de către agenția DAL TRAVEL, poate acoperi pierderile financiare cauzate de anulare, contracarând efectul penalizărilor aplicate; valoarea storno maximă asigurată este de 8.500 lei/călătorie (cu franșiză de 10%); acest mijloc de protectie financiară acoperă cele mai frecvente evenimente ce cauzează anularea călătoriei
- vă rugăm să vă asiguraţi că documentele de călătorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PAŞAPORTUL, nu prezintă urme de deterioare a elementelor de siguranţă şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminării călătoriei
- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesară obţinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; în cazul neobţinerii vizei se reţin penalizări pentru biletul de avion, asigurarea medicală şi cheltuielile agenţiei
- c/v excursiei poate fi achitată şi în lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plăți
- prezentul document constituie anexă la « Contractul de prestări servicii turistice »

Rezervare & Informații contact
DAL TRAVEL Această ofertă a fost publicată de către Agenția de turism DAL TRAVEL:
  • Adresa: STR. GEORGE ENESCU NR. 33, SECTOR 1, bucuresti
  • Telefon: 0213197062

Trimite o cerere de rezervare pe email:

Solicitarea trimisă prin formularul de mai jos nu garantează rezervarea. Veți fi contactat de către operator pentru detalii.

 Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.